RVS Finish doet Sublimotion
van klein tot mega-groot

Artikel uit MetaalNieuws – editie 18, 2021

RVS Finish heeft het Sublimotion proces toegevoegd aan zijn dienstverlening. De oppervlaktebehandelaar in Bergeijk kan zowel grote frames en silo’s tot wel 17 meter als kleine plaatdelen voorzien van deze hoogwaardige oppervlaktebehandeling, die vooral in de voedingsmiddelindustrie en de hightech mechatronica industrie steeds vaker wordt toegepast.

Bedrijfsleider Driek Brouwers (links) en operations manager Rick van de Ven van RVS Finish: “Sublimotion levert de ultieme oppervlaktebehandeling op. Voor RVS is dit het hoogst haalbare.”

“Sublimotion levert de ultieme oppervlaktebehandeling op. Voor RVS is dit het hoogst haalbare”, zeggen bedrijfsleider Driek Brouwers en operations manager Rick van de Ven van RVS Finish.

 

Geen bacteriën

Het gepatenteerde Sublimotion proces is een nat straalproces waarbij een combinatie van water en straalmiddel wordt gebruikt in plaats van dat het straalmedium met lucht tegen het oppervlak wordt geblazen. Zo worden RVS oppervlakken niet alleen gereinigd, maar krijgen ze ook de ideale topografie mee om aanhechting van micro-organismen (bacteriën) en productresten maximaal te beperken. Tevens kunnen de oppervlakken door deze topografie zeer gemakkelijk worden gereinigd.

En daarmee is Sublimotion uitermate geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie. Het proces is dan ook EHEDG gecertificeerd. “Hierdoor kunnen we altijd 100% van onze projecten opleveren conform de actuele machine- en voedselwetgeving”, zegt Driek Brouwers.

 

Grote mogelijkheden

Hij en zijn collega Rick van de Ven zien grote mogelijkheden voor Sublimotion. RVS Finish is een innovatieve oppervlaktehandelaar, die altijd op zoek is naar nieuwe mogelijkheden om de klanten beter te bedienen en vooruit te helpen. Door de verhuizing van zusterbedrijf Bax Metaal naar een nieuw bedrijfspand even verderop, heeft RVS Finish de beschikking gekregen over 2000 vierkante meter extra productieruimte. Hiervan is maar liefst 800 vierkante meter ingericht voor Sublimotion. Er is steeds meer vraag naar dit hoogwaardige proces, terwijl het door nog maar relatief weinig bedrijven wordt aangeboden, zeker als loonwerk.

Want niet alleen de voedingsmiddelenindustrie wil deze gecertificeerde oppervlaktebehandeling toepassen. Ook de hightech mechatronica heeft steeds meer interesse voor Sublimotion, omdat het proces een heel egaal beeld oplevert, een veel mooiere afwerking dan beitsen. Hierdoor lopen de levertijden momenteel op tot wel 5 à 6 weken. “Wij kunnen orders binnen een paar dagen uitvoeren”, zegt Van de Ven, die ook belangstelling voor het proces verwacht vanuit de machinebouw, farmacie en diervoederindustrie.

Grote afmetingen

Qua afmetingen zijn de mogelijkheden praktisch onbeperkt. Want RVS Finish heeft voor het Sublimotion proces geen cabine ingericht, maar een hele hal. De apparatuur zit onder de grond en de ruimte is toegankelijk via een grote roldeur, waardoor een vrachtwagen zo naar binnen kan rijden. Een bovenloopkraan is aanwezig om een flinke massa en gewicht te kunnen handelen. “Daar willen we ons echt in onderscheiden”, zegt Brouwers. “Maar tegelijk willen we ook iedereen kunnen bedienen. Daarom hebben we ook een handcabine voor het bewerken van de kleine onderdelen.”

 

Kennis en vakmanschap

Naast gecertificeerde apparatuur is er voor Sublimotion ook kennis en vakmanschap nodig. RVS Finish voert het proces handmatig uit. De stralers die dat doen beschikken over tientallen jaren ervaring met stralen. Ze weten welke hoeveelheid straalmiddel nodig is voor een optimaal resultaat, wat de goede korrelgrootte is en hoe vlekvorming wordt voorkomen. Ook zorgen ze ervoor dat er geen straalmiddel achterblijft. “We monitoren alles en zitten er strak bovenop om de levertijden en een constante kwaliteit te kunnen garanderen”, aldus Brouwers.

Slijpen en cleanroom nabehandeling

RVS Finish biedt onder één dak een brede dienstverlening aan op het gebied van oppervlaktebehandeling. Juist daarin zit volgens Brouwers en Van de Ven de kracht van het bedrijf. “We zijn echt een kenniscentrum op het gebied van ruwheid van oppervlakken. We beschikken bijvoorbeeld ook over veel kennis op het gebied van slijpen. En dat komt zeer van pas bij ons nieuwe Sublimotion proces.

Want om met dit proces het optimale effect te kunnen bereiken, moet een product dat wordt behandeld goed worden afgewerkt. Daar kunnen ze op onze slijpafdeling van 1500 vierkante meter prima voor zorgen. Vooraf beitsen/passiveren is ook mogelijk. Als het te ruw wordt aangeleverd haal je het gewenste eindresultaat niet. Het is mogelijk dat de klant het onderdeel of halffabricaat fabriceert en dat wij het voor hem afmaken tot wat nodig is voor sublimeren. We kunnen de voorbewerking zelfs volautomatisch met onze slijprobot uitvoeren, wat het nog aantrekkelijker maakt en een zeer constante kwaliteit oplevert.”

Voor klanten in de mechatronica kan RVS Finish/RVS clean direct na de sublimatie de cleanroom reiniging, assemblage en verpakking er achteraan doen. “Met dit alles kunnen we veel tijd winnen voor onze klanten en de risico’s van transport elimineren. Door ons goede kwaliteitssysteem kunnen de producten bovendien vanaf ons direct naar de klant worden vervoerd. Ook dat levert weer grote tijdwinst op.”

0497 542232